Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] stawianie servera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

jestem w trakcie stawiania serwera na swoim komputerze, specjalnie do tego złozonego. Posiadam internet Netii ten 25Mb+/s ten najnowszy, niestety ze zmiennym IP, a oto moje pytanie:

Czy da sie zrobić bez hamachi taki serwer na swoim kompie i czy musze robić na no-ip, czy obeszło by się bez jezeli ostatecznie bym na hamachi robił, i czy jak zrobie na hamachi to czy wpierw osoby które chcą wejsc na serwer to równiez muszą posiadac hamachi i sie wpierw nim łączyc i dopiero przez clienta czy odrazu tylko clientem którego im daje?

troszku chaotycznie napisane bo troszkę się śpiesze:D ale wydaje mi się ze zrozumiecie;P

kurcze:/ prosze o jakiegos moda o dopisanie w Tytule (serwer na swoim sprzecie) :/ sorky przeoczyłem to:D

Opublikowano

tzn to jest tak nie wiem jak dedyki ale VPS także mają brame sieciową gdyż są one na jakims sprzęcie po kawałku + własne ip i nie trzeba zadnego spolszczenia ani hamachi to ok a Ty masz takie samo połączenie bo masz brame tzn ip zewnętrze jak na VPS oraz ip wewnętrzne na swoim serwerze więc moim zdaniem hamchi są tylko wtedy jak serwery są na hamchi czyli np windows > maszyna wirtualna > FreeBSD i serwer

a Ty będziesz miał bezpośrednio na FreeBSD

bynajmniej takie moje zdanie prosze o poprawienie mnie jak źle napisalem

Opublikowano

Przy adresie zewnętrznym preferowane jest używać DNSów takich jak no-ip, DNSDyn itd. Nie napisałeś czy używasz modemu czy routeru bo jeśli chodzi o konfiguracje tych dwóch urządzeń różnią się diametralnie sposobem.

Co do modemu...

Musiałbyś zrobić połączenie mostkowane z kartą sieciową, ponieważ masz adres dynamiczny więc co jakiś czas karta przyjmuje nowy adres IP zewnętrzny. Możesz zrobić oczywiście bez tego tylko że co zmiana IP to byś musiał zmieniać w sysinstallu, tak to wystarczy ustawić odpowiednie wartości w sysinstallu karty virtualBoxa którą zmostkujesz z kartą komputera, wtedy karta komputera będzie przyjmować adres, a karta virtualBoxa by tylko korzystała z połączenia.

Co do routera...

Tutaj jest inna bajka. Musisz mieć pojęcie o zagadnieniu dotyczącego port forwardingu na routerze. FreeBSD było by wtedy skonfigurowane bezpośrednio pod router na którym jest firewall(odblokowywanie portów na routerze co coś jakby dodawanie wyjątków w zaporze windowsa). Router by przyjmował nowe adresy dynamiczne, a komputery w jego sieci miały by stałe adresy przypisane przez serwer DHCP routera na podstawie adresów MAC kart sieciowych. Brzmi to analogicznie do metody z modem, tylko nieco ułatwione to jest.

Co do hamachi...

Na jedną sieć hamachi przypada gdzieś tak max ~15 osób, więc jeśli byś chciał robić serwer pod większą ilość ludzi to musiałbyś tworzyć kolejne sieci, aby ich pomieścić(1 sieć=~15osóB). Możesz także skorzystać z odpowiednika hamachi - EasyVPN który takiegoż limitu nie posiada.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...